La sfarsitul orelor de program , un salariat se deplaseaza cu autoturismul personal de la locul de munca catre domiciliul sau, in timpul si pe traseul declarat la angajator.

Din cauza unei neatentii, salariatul este implicat intr-un accident de circulatie provocat din vina sa.

Care sunt obligatiile angajatorului si ale salariatului?

In sensul prevederilor art. 30 lit. g) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, accidentul de traseu este considerat accident de munca daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers.  Astfel, se observa obligativitatea indeplinirii a doua conditii cumulative pentru ca accidentul de traseu sa fie considerat accident de munca de traseu:

  1. salariatul sa se afle in timpul declarat la angajator prin declaratia de traseu
  2. salariatul sa se afle pe traseul declarat la angajator prin declaratia de traseu

Folositi gratuit cea mai simpla aplicatie online pentru intocmirea foilor de parcurs

Succint, informatiile regasite in declaratia de traseu se inregistreaza la rubrica corespunzatoare de pe prima pagina din fisa de instruire individuala privind securitatea si sanatatea in munca. Modelul fisei de instruire individuala se regaseste in Anexa nr. 11 la H.G. nr. 1425/2006.

Conform Legii 319/2006 , art.23 lit.e salariatul are obligatia să aducă la cunoştinţă conducătorului locului de muncă şi/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoană.

Pe baza informarii primite de la salariat sau de la alte persoane despre evenimetul in care a fost implicat angajatul, angajatorul are obligatia sa comunice imediat evenimentul catre Inspectoratul Teritorial de Munca din judetul in care-si desfasoara activitatea.

Pentru a se determina caracterul accidentului si a se stabili imprejurarile şi cauzele care au condus la producerea lui, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor şi a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare, trebuie efectuata cercetarea evenimentului. Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca se efectueaza de catre angajatorul la care este incadrat salariatul accidentat. In cazul unui accident in care salariatul decedeaza, cercetarea se face de catre inspectorii ITM.

In ambele cazuri de accidente, care produc incapacitate temporara de munca sau deces, cercetarea se va face si de catre organele de politie si/sau de cercetare penala.

Foaia de parcurs, aflata in posesia salariatului accidentat poate fi unul dintre elementele care vor usura “viata” angajatorului, acest document fiind printre primele solicitate mai ales de catre organele de cercetare penala si inspectorii I.T.M.

Accident Circulatie Salariat