Daca vrei sa-ti deschizi o afacere, printre primele intrebari pe care le ai, se afla si intrebarea : ce e mai bine sa-mi infiintez? Un SRL sau un PFA?

Voi prezenta cateva caracteristici pentru ambele entitati, astfel sa-ti lamuresti o serie de neclariati, astfel iti vei raspunde singur la intrebare.

CaracteristiciPFA / I.I.SRL
Raspundere  AdministratorRaspunde cu patrimoniul personal pentru obligatiile PFA- ului (pe CNP)Raspunde cu patrimoniul SRL-ului pentru obligatiile SRL-ului. In cazul datoriilor catre stat poate raspunde si cu patrimoniul personal (pe CNP).
Utilizare bani din firma in interes personalPoate sa-i foloseasca in interes personal fara nici o justificarePoate scoate bani pentru uzul personal doar prin salarii sau dividende.
Poate avea salariati? Maxim 3 (PFA) / Maxim 8 (I.I.)Nelimitat
Cate activitati poate autoriza?Maxim 5 (PFA) / Maxim 10 (I.I.)Nelimitat
Modalitate de radiere Foarte ieftina in maxim 3 zileCosturi ridicate! Durata aproximativ 50 de zile
ContabilitateObligatoriu organizarea contabilitatii in Partida Simpla. Costuri mai scazute.Obligatoriu organizarea contabilitatii in Partida Dubla. Costrui ridicate.
Obligatia de a avea un contabil Nu este obligatoriu sa aiba angajat un contabil sau contract cu un profesionist CECCAREste obligatoriu sa aiba un economist angajat sau contract cu un profesionist CECCAR
Obligatii Sanatate si Securitate in MuncaConform L 319/2006. Aproximativ identice cu cele de la SRLConform L 319/2006. Aproximativ identice cu cele de la PFA
Obligatii Resurse UmaneConform Codului Muncii. Identice cu cele de la SRLConform Codului Muncii. Identice cu cele de la PFA
Obligatii fiscale de plata pentru un profit mai mare de 22.800 (pentru anul 2018)10% din profit (venitul net)- impozit
10% din salariu minim – CASS
25% din salariu minim – CAS
3% sau 1% (daca firma are un minim salariat) din venit (valoarea facturata) – impozit
5% din profit – impozit dividende
10% din salariu minim – CASS
Obligatii fiscale de plata pentru un profit mai mic de 22.800 (pentru anul 2018)10% din profit (venitul net)- impozit3% sau 1% (daca firma are un minim salariat) din venit (valoarea facturata) – impozit
5% din profit – impozit dividende

In functie de tipul de activitate, PFA-urile si I.I.-urile pot determina venitul net pe baza normelor de venit. Astfel spus, indiferent de valaoarea venitului (mai mic de 100.000 de euro) se va plati 10% impozit, 10% CASS si 25% CAS dintr-o norma de venit stabilita anul la nivelul fiecarui judet.