Ghiocel Vasile, administrator al societatii Descurcaretul SRL , face o deplasare in interes de serviciu in tara Prosperitatea, tara membra a Uniunii Europene. Societatea Descurcaretul SRL este platitoare de impozit pe venit (microintreprindere) si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania sau U.E.

In orasul Bogatilor din tara Prosperitatea, locuitorii isi schimba televizoarele in fiecare an, pe cele vechi aflate in perfecta stare de functionare, lasandu-le in fata casei, de unde Ghiocel Vasile le incarca intr-o dubita aflata in folosinta firmei lui. Televizoarele le va comercializa, prin intermediul SRL-ului la care este administrator, in magazinul sau din Romania.

Ajuns in vama din Romania, este luat la intrebari de catre vames despre marfa aflata in dubita. Foarte sigur pe el, domnul Ghiocel spune ca face afacerea vietii lui, prin vanzarea unor produse pe care nu a dat nici un ban, colectate din fata caselor din orasul Bogatilor.

Vamesul ii spune sa traga masina intr-un alt loc pentru ca o sa-i confiste marfa.

Ghiocel o suna pe tanti contabila pentru a-i spune ca nenea vamesul vrea sa-l lase fara marfa.

Contabila, afland in acel moment despre afacerea domnului Ghiocel, ii comunica ca vamesul are dreptate si sa zica multumesc daca scapa doar cu marfa confiscata si fara o alta sanctiune.

In concluzie , in situatia in care se efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri second-hand de la persoane neimpozabile ( persoane fizice ) , acestea nu sunt achizitii intracomunitare impozabile în Romania, potrivit art. 268 alin. (3) lit. a) si alin. (8) lit. c) din Codul fiscal si firma Descurcaretul SRL nu trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA chiar daca este depasit plafonul de 34.000 lei (10.000 euro).

Domnul Ghiocel ar fi trebuit sa prezinte in vama, potrivit prevederilor din OMFP 2634/2015, Borderoul de achizitie  ca  document justificativ a operaţiuni de achizitie a unor bunuri de la persoane fizice si documentul de transport CMR, ca si transportator al respectivelor televizoare.