O societate cu obiect de activitate comercializarea de autoturisme second hand, doreste sa aplice regimul special TVA la marja de profit. Practic, el doreste ca la vanzarea autoturismelor achizitionate din Uniunea Europeana sa colecteze TVA doar la adaosul practicat.

Despre obtinerea unui Cod TVA operatiuni intracomunitare

Exemplu: Compania Samsarul SRL, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza de la o societate inregistrata in scopuri de TVA in Germania, un autoturism second-hand cu valoarea de 10.000 euro (curs euro = 4,65 lei). Fiind o achizitie introcomunitara neimpozabila (C.F. art.268, alin (8) lit.c, deci nu se declara in declaratia recapitulativa 390) , firma din Romania primeste factura de la firma din Germania fara TVA inregistrat pe ea. Samsarul SRL are un client din Romania, dispus sa plateasca 15.000 de euro pentru respectivul autoturism.

Foloseste instrumentul de Coduri CAEN si cauta “Vanzare Auto” pentru a stii ce coduri CAEN si ce autorizatii sunt obligatorii.

Vom analiza adaosul in regim normal si in regim special de TVA.

Regim normal : adaos = 15.000 (pret vanzare) / 1.19 (TVA) – 10.000 (pret achizitie) =  2.605 euro

TVA colectat (care trebuie platit) – 2.395 euro

Regim special = 15.000 (pret vanzare) – 10.000 (pret achizitie) – 5.000 (marja profitului) x 19/119  =  4.202 euro

TVA colectat (care trebuie platit) – 798 euro

Cursul euro sa calculeaza in functie de cursul BNR afisat in data facturii

Se observa ca regimul special de TVA la marja de profit este mult mai profitabil.

Ce conditii trebuiesc indeplinite pentru aplicarea regimului special de TVA

  1. autoturismul este livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6.000 km;
  2. factura de achizitie va avea mentionat:

    conform regimului special prevăzut la art. 313, 326 sau art. 333 din Directiva 112″

  3. factura de vanzare va contine doar pretul total catre cumparator, fara sa se mentioneze distinct TVA colectat si se va mentiona ca este o livrare care respecta regimul bunurilor second-hand ‘regimul marjei – bunuri second-hand”
  4. Firma din Romania trebuie sa depuna la ANAF o notificare privind aplicarea regimului special si sa pastreze acest regim pana la sfarsitul anului.

Daca firma din Romania nu indeplineste cumulativ toate cele 4 conditii prezentate mai sus, tranzactia va fi reconsiderata ca livrarea normala, aplicandu-se TVA la intreaga valoare.

Autoturism second hand