Potrivit prevederilor Legii nr. 182/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, oficiul registrului comertului (ONRC) radiaza din oficiu, in termen de 60 de zile de la implinirea celor 2 ani de la data intrarii in vigoare a legii, persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale (I.I.) al caror numar de clase de activitati prevazute de codul CAEN incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel impus de actul normativ mentionat.

Potrivit legii mai sus mentionate, in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare – 17.ianuarie.2016 – PFA-urile si I.I.-rile al caror numar de clase de activitati prevazute de codul CAEN incluse in obiectul de activitate este mai mare decat cel prevazut de prevederile legale in vigoare (5 clase de activitati prevazute de codul CAEN pentru PFA si 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN pentru II) au obligatia de a depune la Registrului Comertului de mentiuni referitoare la obiectele de activitate care le vor pastra ca active.

Pentru inteprinderile familiale (I.F) nu s-a prevazut o limitare a claselor de CAEN care pot fi incluse in obiectul de activitate.

Deci, termenul maxim pentru depunerea mentiunilor privind schimbarea obiectelor de activitate este 18.martie.2019

Documentele necesare pentru depunerea mentiunilor la Registrul Comertului sunt:

  • Cerere inregistrare mentiuni
  • Declaratia model 3

PFA-urile si I.I-urile care nu se vor conforma vor fi radiate automat de ONRC. Radierea automata nu presupune nerespectarea pasilor obligatorii pentru radierea unei activitati independente:

  1. lichidarea patrimoniului;
  2. intocmirea documentelor contabile de radiere;
  3. calculul si plata impozitelor ce rezulta din radierea activitatii;
  4. depunerea declaratiei unice de radiere la ANAF.

Lista persoanelor care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate la data de 23.01.2019  este publicata pe site ONRC